progecad prodaja legalnog software-a
portal www.systempro.rs
Za kupovinu, i preuzimanje programa, preko sajta neophodna je registracija.

kupite legalan CAD program, prodaja
Registrujte se i preuzmite besplatnu
vremenski ograničenu
verziju ProgeCAD-a
kupite legalan CAD program, prodaja
  www.progecad.rs

Vodič kroz ProgeCAD


Kada se ProgeCAD prvi put pokrene, dobija se uvodni vodič koji je praktično identičan Wizard uvodu koji se pojavljivao pri otvaranju AutoCAD-a 2000. Odabravši neki šablon, ili opciju da se počne od nule, dobijamo prozor koji deluje vrlo poznato.slika Poznate ikone na vrhu, Layout tabovi, padajući meniji za upravljanje lejerima, komanda linija - sve je tu. Najprostije rečeno, ukoliko ste dosad radili u AutoCAD-u, neće vam trebati praktično nikakvo navikavanje jer je prozor identičan.ProgeCAD svoje crteže snima u standardnom DWG formatu, takođe i bez problema učitava DWG crteže crtane u AutoCAD-u, pri čemu ne deluje destruktivno na elemente koje "ne razume" (npr. tabele uvedene u AutoCAD 2005).


Klonovi bazirani na IntelliCAD kodu do sada su manjkali po pitanju 3D funkcionalnosti, a najpre je upadao u oči nedostatak podrške za puna tela (Solids), koja su u AutoCAD uvedena još u verziji 13. ProgeCAD u potpunosti podržava puna tela, i to sa komandama identičnim AutoCAD-ovim. Uključene su i Bulove operacije, kao i zaobljavanje (Fillet) i zarubljivanje (Chamfer) ivica punih tela.


Komande


Ukoliko koristite komandnu liniju - a ako ste stari CAD korisnik, verovatno je koristite - bićete srećni zbog činjenice da su komande takođe identične u velikoj većini; tamo gde to nije bilo moguće - uveden je istovetan alias. Na primer, nezaobilazna komanda OFFSET ovde se naziva PARALLEL, ali se kraće može kucati kao - O.
slika


ProgeCAD, kao i drugi klonovi koji koriste IntelliCAD jezgro, objedinjuje dijaloge za upravljanje lejerima, blokovima, UCS ravnima, tipovima linija, kotnim i tekstualnim stilovima u jedan jedini prozor, koji se naziva CAD Explorer (slika 2). Ovakvo sjedinjavanje funkcija je za pohvalu, budući da se lako može, na primer, iz spiska lejera preći u spisak blokova, bez zatvaranja prozora i pozivanja novog. Ovo, međutim, ne znači da se išta menja po pitanju komandi - kucanjem LA dobijate spisak lejera, kao i pre; kucanjem B - spisak blokova, ali su i jedan i drugi zapravo deo pomenutog CAD Explorera.


slika OSNAP pomagalo u ProgeCAD-u se naziva ESNAP (Entity Snap) i funkcioniše identično originalu. Dijalog za podešavanje ipak se može dobiti kucanjem OS. Ono što ProgeCAD takođe poseduje, a što druge verzije IntelliCAD programa nemaju, je i OTRACK (Object Snap Tracking) funkcionalnost, koja se ovde zove ETRACK.


Prozor Properties u osnovnom IntelliCAD engine-u svodio se na prozor koji je po postavci otprilike odgovarao AutoCAD­-u 14, mada je bio malo bogatiji po sadržaju. On je i dalje tu, i dobija se standardnim pozivanjem CH u komandnoj liniji (slika 4 desno). Da bi išli ukorak s vremenom, autori ProgeCAD-a su paralelno s ovim prozorom uveli i Properties koji odgovara novijim verzijama AutoCAD-a (2000 naviše), koji se poziva komandom PROPERTIES ili poznatom prečicom Ctrl+1, te ProgeCAD sadrži i jedno i drugo. Praktično, možete koristiti novi prozor kao plivajući dijalog, kao u AutoCAD-u 2005 ili novijem.slika

Radi lakšeg rada sa blokovima, kao odgovor na AutoCAD-ov Design Center uveden je prozor po imenu ALE (slika 5), koji prikazuje krupnije ili sitnije izgled bloka u bazi, te lako možete naći ono što vam treba, a zatim to umetnuti u crtež na željeno mesto.3D funkcionalnost


Klonovi bazirani na IntelliCAD kodu do sada su manjkali po pitanju 3D funkcionalnosti, a najpre je upadao u oči nedostatak podrške za puna tela (Solids), koja su u AutoCAD uvedena još u verziji 13. ProgeCAD u potpunosti podržava puna tela, i to sa komandama identičnim AutoCAD-ovim. Uključene su i Bulove operacije, kao i zaobljavanje (Fillet) i zarubljivanje (Chamfer) ivica punih tela.


slika 3DORBIT funkcija je prisutna, i dobija se klikom na poznatu ikonu, dok komanda glasi RTROT. Za razliku od AutoCAD-ovog Orbita, ovde nema mogućnosti ispravljanja slike oko ose upravne na ekran, već se samo prostor okreće oko centra ekrana. Ovo nije neki veliki nedostatak, pošto se i osnovnom rotacijom može dobiti željena aksonometrija.

UCS ravni se koriste na standardan način, ali standardne ravni Front i Left ne postoje kao definisane, već je tu samo World. Ovo se lako nadoknadi uvođenjem korisničkog šablona (Template) u kome se ove ravni mogu definisati, a zatim standardno pozivati.slikaVelika zamerka je, međutim, nedostatak podrške za rad sa senčenim modelom (Shade). Dok AutoCAD već dugo nudi mogućnost rada sa osenčenim prikazom, ProgeCAD nudi samo jednokratno senčenje, posle čega mora uslediti REGEN, kao u AutoCAD-u 12.

Dodatne funkcije


slika

U ProgeCAD je uvedena interna podrška za PDF format - to jest, izvoz u PDF. Ne samo radi kreiranja digitalnog dokumenta, već i zbog činjenice da je najbolji način za rasterizaciju CAD crteža upravo korišćenje PDF formata u sprezi sa Adobe Photoshopom (slika 7).
slika

U program je takođe ugrađena i aplikacija WinTopo, koja postoji i nezavisno od ProgeCAD-a, a koja se koristi za rasterizaciju bitmap slika radi kasnijeg uvoza u CAD. Ovaj program solidno radi, a izlazni fajl može biti DXF format (slika levo).

Namenski pravljen za potrebe lakše legalizacije, ProgeCAD je zaista najdalje otišao u sličnosti svom uzoru. Za 2D crtanje i šampu tu je praktično sve što vam treba; 3D funkcionalnost je u razvoju. Ukoliko se ne bavite složenim 3D modelovanjem, a želite da Vaša firma radi na legalnom softveru, vaš izbor je ProgeCAD.Prodaja...


PROGESOFT INTELLICAD SRBIJA - ovlašćeni ProgeCAD prodavac SISTEM PRO BEOGRAD
 


Prijava za bilten
www.systempro.rs

Serbian Yellow Pages - Srpski poslovni imenik, Serbian Business 
Directory


Copyright © SISTEM PRO D.O.O. 2019
Design & Programming by: Stevan Stevic